Opleiding naast je werk

O

Studeren naast je baan wordt steeds populairder, dat is niet voor niets, want de concurrentie in de arbeidsmarkt is aanzienlijk. Het continu blijven investeren in jezelf wordt dan ook steeds belangrijker. Maar op welke manieren kun je investeren in jezelf?

Opleidingen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden in het volgen van een opleiding of een opleiding naast je baan. Het volgen van een opleiding is wel de beste oplossing, want de bewijsvoering door middel van een certificaat of diploma is wel noodzakelijk. De interessante mogelijkheden op een rijtje:

Voltijdse opleiding

Het volgen van een volledig opleiding, heb je de keuze uit voltijd of uit deeltijd. Deeltijd is mogelijk naast het volgen van een baan. Voltijdse studies hebben normaliter een tijdsbestek van 3 á 4 jaar.

Duaal studeren

Duaal studeren wordt vaak vergeleken met het volgen van een deeltijd studie. Er zijn daar in tegen wel een aantal belangrijk verschillen. Zo is het bij een duale studie verplicht een beroep te hebben in hetzelfde beroepenveld als de studie. Bij een deeltijd studie is dit geen eis. Ook maak je bij duaal studeren gebruik van begeleiding op het werk.

Een cursus

Cursussen zijn korte opleidingen die het mogelijk maken te volgen naast je baan. Het tijdsbestek van de cursus ligt aan de cursus zelf. Het is een gemakkelijke manier om je CV uit te breiden, naast het hebben van een baan. Bij het volgen van een cursus heb je vaak één keer les per week, waarna je de rest in je eigen tijd bijhoudt.

Volwassen opleidingen

Met volwassen opleidingen heeft de overheid er op ingespeeld dat volwassen eerder te stap maken om bij te scholen in het middelbaar beroeps onderwijs.

Kosten bijscholen

Wanneer je vanuit het bedrijf bijschoolt, is het vaak dat het bedrijf de kosten vergoed. Daarnaast heeft de overheid ook verschillende regelingen wat betreft subsidies om het het volgen van een opleiding naast de baan aantrekkelijker te maken.