De mindfulness bodyscan oefening

D

De mindfulness bodyscan oefening

De mindfulness bodyscan is mischien wel de bekenste mindfulness oefening die er is. Natuurlijk is de oefening zelf zo oud als de weg naar Rome. Wat je in de oefening doet is namelijk niets meer dan met je aandacht je verschillende lichaamsdelen af gaan. Hierin maakt de volgorde ook niets uit. Wat je in een mindfulness training extra leert gaat daarom meer over op wat voor manier je de bodyscan doet. Dat wil zeggen, je leert op een hele nieuwe manier je aandacht gebruiken.

Wat is er dan zo nieuw aan de mindfulness aandacht?

In het dagelijks leven ben je gewend om je aandacht te gebruiken om iets voorelkaar te krijgen, je bent dus erg resultaat gericht. Dit merk je vaak doordat je een beetje een gehaast gevoel hebt, je doet het zodat het klaar is. Bij huishoudelijke taken kun je dit nog het gemakkelijkste merken. Hierbij probeer is gedurende de hele taak de instelling dat je er zo snel mogelijk mee klaar wilt zijn, alleen het eindresultaat telt. Op het moment dat je met de mindfulness bodyscan bezig bent zul je meteen merken dat je met dezelfde instelling je aandacht aan je lichaam aan het geven bent. Je probeert dus meteen iets voorelkaar te krijgen,  je wilt namelijk meestal meteen ontspanning. En dit moet tevens zo snel mogelijk, dus dit moment waarin je je teen voelt is dus slecht een middel, meer niet. Hierdoor ben je dus helemaal niet meer van dit moment aan het genieten. Hiervoor zul je eerst moeten accepteren dat je voelt wat je op dit moment voelt en los moeten laten wat je liever zou willen voelen.

Hoe moet je dan loslaten?

Door steeds je aandacht weer terug te brengen naar je lichaam ga je niet serieus in op de gedachten die bezig zijn met een toekomstig moment die het liever zou willen hebben. Heb je hier extra moeite mee, dan adviseren wij om hier speciale pieker oefeningen te doen.Mindfulness gaat dus vooral over het leren loslaten van verwachtingen en accepteren van wat nu aan de gang is. Beide aspecten oefen je dus heel basaal in de mindfulness bodyscan. In het terug gaan oefen je loslaten uit je hoofd en in het blijven bij je lichaam leer je genoegen nemen met wat je nu voelt. Als je dit blijft oefenen zul je vanzelf merken dat zelfs dit imperfecte moment heel veel heeft te bieden! Hier vind je in ieder geval een hele hoop bodyscan oefeningen met uitgebreide uitleg.

Alvast van start: gratis online cursus!

Kun je moeilijk stil zitten, dan leer je hier hoe tijdens het bewegen kunt leren voelen!